неделя, 21 април 2013 г.

Първи опит за домашен хляб :)


"Спазвай прaвилото: никога не казвай, че няма какво да ядеш. –Имам само сух хляб. –Той е много хранителен. Важно е да е хубав, чист... Чистият пшеничен хляб има повече хранителни вещества, отколкото другите храни."  ~ Петър Дънов






















От известно време се опитвам да се храня, доколкото е възможно по-здравословно и вчера реших да си направя сама домашен, истински и вкусен хляб :)
Като за първи път, мисля, че се получи много добре. Родителите ми също го одобриха. 

А сега и рецептата, ако случайно някой реши да ми се довери и да го изпробва :)


Продукти:
250 гр. типово брашно
250 гр. ръжено-пшенично брашно

250 мл. топла вода 
30 гр. сусам (-10 гр. за отгоре + чубрица :)
1 ч.л. сода (равна)
1 с.л. лимонов сок (прясно изцеден :)

2 с.л. зехтин 
1 ч.л. хималайска сол
1 ч.л. мед

Приготовление:
1. В дълбока стъклена купа пресейте внимателно двете части брашно и прибавете солта.
2. В друг съд кипнете содата с лимоновия сок. Разбъркайте и добавете топлата вода. Изсипете към брашното.
3. Разбъркайте сместа с дървена лъжица. Добавете сусама, зехтина, меда и отново разбъркайте :)
4. Изсипете тестото в съд по избор. Аз използвах малка правоъгълна, тефлонова формичка за кекс купена от магазин Джъмбо. И за да избегна подмазването на съда винаги използвам хартия за печене :)


Пече се в предварително затоплена фурна на ~ 200°С за около 30 мин. 


Препоръчвам:

Предварително да се заредите с добро настроение, желание и търпение. Изпращайте положителни емоции, усмихвайте се от сърце, докато приготвяте хляба 


(!) В интерес на истината не знам доколко се получи здравословен, защото се твърди, че хубава и истинска пшеница от 50-те г. насам няма и всичко е ГМО :( 
Затова е за предпочитане да се използват брашно от лимец, спелта, рожков... Но аз използвах това, което в момента имаме вкъщи.
(!) По принцип зехтина и меда не трябва да се подлагат на термична обработка, защото загубват всичките си ценни качества от високата температура.

Вместо зехтин спокойно може да се използва кокосово масло или Гхи, когато се готви при температура  над 190°С.




"Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност."~ Петър Дънов



Няма коментари:

Публикуване на коментар